Abţinerea de la consumul de dulciuri poate provoca apariţia supraponderalităţii, potrivit studiului realizat de cercetătorii de la Universitatea din Hertfordshire.
Psihologii au descoperit că persoanele care încearcă să nu se mai gândească la ciocolată consumă o cantitate de două ori mai mare din acest desert faţă de persoanele care au o abordare mai liberală faţă de pofta lor de dulciuri.
Cercetătorii spun că acest lucru ar putea explica de ce unele femei sunt predispuse la efectul "yo-yo", un du-te-vino al greutăţii corporale provocat de excesul de cure de slăbire, sau la dezvoltarea unor tulburări de alimentaţie.
Psihologul James Erskine, coordonatorul acestui studiu independent, a declarat: "Am descoperit că nu este un lucru periculos să te gândeşti la ciocolată. Este periculos, însă, să încerci să nu te mai gândeşti la ea".
Erskine, care a numit acest fenomen "recul comportamental", spune că această descoperire i-ar putea ajuta şi pe cei care se luptă să renunţe la alimente nesănătoase sau chiar la fumat.
La studiu au participat 134 de persoane, care au fost rugate fie să încerce să nu se mai gândească la ciocolată, fie să se gândească la acest desert, timp de cinci minute. Participanţii au fost apoi serviţi cu două tipuri de ciocolată, iar cercetătorii au monitorizat cantităţile de desert consumate. Femeile care au încercat să-şi suprime pofta de ciocolată au consumat, în medie, opt batoane, în timp ce celelalte femei au consumat, în medie, cinci batoane.
De asemenea, bărbaţii sunt mai puţin afectaţi de efectul de "recul comportamental", aceştia consumând mai multă ciocolată doar când li s-a spus să-şi exprime pofta faţă de dulce.
"Trebuie să găsim nişte modalităţi pentru a le ajuta pe femei să-şi modifice comportamentul mai degrabă decât să le spunem să nu consume anumite alimente", a spus Erskine.
Dieteticienii sunt de părere că oamenii ar trebui să încerce să mănânce cantităţi mici din toate alimentele pe care le poftesc, în loc să se abţină.