InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip supă la plic ce se regăsesc pe piaţa din România. În total au fost analizate 29 de produse.
Ca urmare a centralizării şi analizării informaţiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat:
Din punct de vedere al ingredientelor regăsite în compoziţie:
- 89.66% au în compoziţie tăiţei/paste cu un procent cuprins între 44.9% şi 93% din compoziţia produsului
- 44.83% au în compoziţie legume deshidratate cu un procent cuprins între 2.2% şi 28.5% din compoziţia produsului
Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziţie:
- la 62.07% dintre produsele analizate s-au regăsit arome, fără a menţiona dacă sunt arome naturale sau alte tipuri de arome
- la 24.14% dintre produsele analizate s-au regăsit arome naturale
- la 44.83% dintre produsele analizate s-au regăsit condimente, fără a menţiona ce fel de contimente s-au adăugat.
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiţi în supa la plic:
- 93.10% din produse au în compoziţie E-uri (aditivi alimentari)
- Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 10.
- 93.10% dintre produsele studiate au avut menţionate pe etichetă informaţiile nutriţionale raportate la 100 grame de produs.
- Valoarea energetică este cuprinsă între 19 kcal şi 459 kcal.
- Cantitatea de grăsimi variază între
- Cantitatea acizilor graşi saturaţi este cuprinsă între
- Cantitatea de glucide variază între 3.6g şi 63g în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între
- 41.38% din produsele analizate nu conţin fibre.
- Cantitatea de proteină se situează între 0.7g şi 15.2g pentru produsele studiate.
- Cantitatea de sare raportat la 100 g de produs s-a situat între 0.7g şi 12.8g.
- Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă consumarea a 5 grame de sare pe zi.